National Museum of Art - Eight Inc.

National Museum of Art.
Change for the climate.

Introduction

Embracing the beauty of climate change.

Capturing Norway’s unique geological and seasonal conditions was the vision for the National Museum of Art Competition in Oslo. We were challenged to design an experience for purpose and intention to the commitment of visual arts, reflect the institution’s societal role and highlight the climate changes with a complex structure.

Oslo National Museum of Art

An institute of service and a national bank of knowledge for the visual arts.

The concept for the National Museum of Art, Architecture and Design is inspired by the environment climate changes that provide beauty year round in Norway. The dramatic Fjordscape, where sea carves through ancient bedrock, and the Northern daylight, abundant in summer and precious in winter are the most powerful influences, each timeless and ever-changing. The design uses larvikite, a stone indigenous to Norway. This black monzonite stone is filled with silver and blue/ green flecks, and its appearance reflects the subtle changes in sun- light and temperature.

The overall form of the building is a monolithic mass – a large stone – cut along its east / west axis. The resulting ravine fills with direct sunlight in summer months and low angle sunlight in winter. It also becomes the central organizing element, informing program distribution, circulation strategies, daylight distribution, and most importantly the overall sensory experience for both visitor and museum staff.

This concept was shortlisted at the 2010 World Architecture Festival in Barcelona, Spain.

Share